Πάμπλο Πινέδα

‘Όψεις του κόσμου

Από……Ντάουν, πτυχίο !

Με την ιστορία ενός ξεχωριστού
Ανθρώπου, ενός 29 χρόνου Ισπανού
με σύνδρομο Ντάουν, απόφοιτου
της Παιδαγωγικής και τελειόφοιτου
της Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της
Μάλαγα, η στήλη αποχαιρετά το 2003.

Χάρη στην αποφασιστικότητα των γονιών του να τον μεγαλώσουν σαν ένα φυσιολογικό παιδί και την ατσάλινη θέληση του ίδιου να αποκομίσει όσες περισσότερες γνώσεις μπορούσε, ο Πάμπλο Πινέδα από τη Μάλαγα, ένας νεαρός με σύνδρομο Ντάουν, κατάφερε να προχωρήσει στις σπουδές του, να πάρει ένα πρώτο πτυχίο και να ετοιμάζεται για το δεύτερο. Την προσωπική ιστορία του και μια συνέντευξη – ποταμό δημοσίευσε η εφημερίδα «El Pais» με τη σημείωση ότι ο Πάμπλο είναι η μοναδική στην Ευρώπη περίπτωση ανθρώπου με Ντάουν που κατάφερε να φθάσει τόσο ψηλά σε σπουδές.

«Όπως μεταξύ των φυσιολογικών ανθρώπων υπάρχουν διαφορές, ορισμένοι μπαίνουν στο πανεπιστήμιο και άλλοι όχι, έτσι υπάρχουν διαφορές και σε εμάς. Καθείς εφ ο ετάχθη», λέει ο Πάμπλο με διάθεση φιλοσοφική αλλά και μετριόφρονα. Δεν διστάζει όμως να απονείμει τα μέγιστα εύσημα στους γονείς του, οι οποίοι, κόντρα στην αγωνιά τους για τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε το παιδί τους, έκαναν καθετί δυνατό να το βοηθήσουν να κερδίσει μια ανεξάρτητη ζήση.

Ο Πάμπλο Πινέδα το πέτυχε και, μολονότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες στις προσωπικές του σχέσεις, είναι αποφασισμένος να βρει την άκρη. «Κάποτε ερωτεύθηκα, αλλά η κοπέλα μου είπε ότι θέλει να μείνουμε μόνο φίλοι. Κατάλαβα ότι το σύνδρομο Ντάουν θα μου σημάδευε όλη μου τη ζωή, ότι τα κορίτσια δεν μπορούσαν να με ερωτευθούν γιατί είμαι άρρωστος. Εξακολουθώ να επαναστατώ απέναντι σ’ αυτή τη διαπίστωση. Ξέρω ότι δεν αρέσω σε φυσιολογικά κορίτσια, άρα η δική μου η κοπέλα θα πρέπει να είναι μια εξαιρετική περίπτωση για να είναι μαζί μου».

Μέσα από τη συνέντευξη του ο Πινέδα εμφανίζει την εικόνα ενός ορθολογικού συνάμα όμως και ανατρεπτικού ανθρώπου. Κάποιου που μάχεται ενάντια στην προκατάληψη προς οποία μεριά κι αν στρέφει τα βέλη της.

«Είμαι προοδευτικός, δηλώνει. Η συζήτηση για το ρόλο της εκπαίδευσης στην κοινωνική και πολιτική ζωή είναι σε λάθος βάση….Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μη δημιουργούμε γκέτο. Πρόκειται για ένα θέμα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, που δεν αφορά μόνο όσους πάσχουν από σύνδρομο Ντάουν αλλά και τους μαύρους και τους Άραβες. Ο σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα οφείλει να κυριαρχεί, να είναι πάνω από τα λεφτά και την εξουσία.

Ηλιαχτίδα

Διαδόχου Παύλου 17, 15452 Ψυχικό Αθήνα
Τηλ.210 6713949
Fax.210 6743033
e-mail: info@iliaktida.gr

Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας αν επιθυμείτε να σας ενημερώνουμε για τις δραστηριότητες ή τα νέα μας

Αναζήτηση

Αναζητήστε ανάμεσα στα κείμενα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας