Θεραπευτική Ιππασία

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Θέλω να καλπάσω
Στο όνειρό μου…..

Θα κρατάς το χέρι μου;
Ένα άλογο μ’έφερε
Στην παραμυθένεια χώρα…..

Η θεραπευτική αξία της ιππασίας για άτομα με ειδικές ανάγκες ήταν γνωστή στους Έλληνες,από τον 5ο π.Χ.αιώνα. Μία φράση που ιστορικοί αποδίδουν στον Ιπποκράτη,είναι «Η ιππασία στον καθαρό αέρα δυναμώνει τους μυς και τους κρατά σε καλή κατάσταση».

Το 1952,η Δανή Liz Hartel, χτυπημένη από πολιομυελίτιδα, με μερική παράλυση και στα δύο κάτω άκρα,κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο ιππευτικής ικανότητας στους  Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι,ανοίγοντας το δρόμο των πρώτων κέντρων θεραπευτικής ιππασίας,στη Σκανδιναβία και την Αγγλία.

Το 1983,η θεραπευτική ιππασία αρχίζει να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα,με πρωτοβουλία της Aideen Lewis,στον Ιππικό Όμιλο Βαρυμπόμπης. Το 1992,συγκροτήθηκε ο «Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας»-ΣΘΙΕ, ένα σωματείο εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,με ουσιαστική κοινωνική δραστηριότητα,που ένα χρόνο αργότερα αναγνωρίστηκε και ως αθλητικό σωματείο.

Μ’έμαθε να περπατώ………

Η θεραπευτική ιππασία βασίζεται σε εναλλακτικά προγράμματα αποκατάστασης,που χρησιμοποιούν το άλογο ως μέσο θεραπείας, βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με φυσική,νοητική ή συναισθηματική υστέρηση.

Το άλογο γίνεται προέκταση του σώματός τους,βοηθώντας τα να ανακαλύψουν πρωτόγνωρα συναισθήματα,όπως η χαρά ενός περιπάτου,μιας βόλτας στην ύπαιθρο και κυρίως, της κινητικής και προσωπικής ανεξαρτησίας.

‘Οταν το άλογο περπατά,μιμείται τον ανθρώπινο βηματισμό,μεταφέροντας στον κορμό του ιππέα του την ίδια ακριβώς κίνηση που μεταδίδουν τα πόδια, στους ανθρώπους με φυσιολογική κινητικότητα.

Έτσι,αναπτύσσονται σημαντικά οι μύες του κορμού των ατόμων με δυσκολίες στην κίνηση,ενώ,παράλληλα,το ευθύ κάθισμα διευκολύνει την αναπνοή.

Η θεραπευτική ιππασία είναι μία μοναδική εμπειρία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες,που δεν είχαν καν ονειρευτεί ότι μπορούν να ιππεύσουν,αφού διαφέρει πολύ από τις συνηθισμένες-και ίσως λίγο ανιαρές-θεραπείες σε φυσιοθεραπευτήρια, γυμναστήρια και πισίνες υδροθεραπείας.

Γνώρισα τόπους
που δεν είχα ξαναδεί…..

Αξιοποιώντας την κίνηση του αλόγου,τη θερμότητά του,την ικανότητά του για επαφή κι επικοινωνίαμε τον άνθρωπο,την ομαδικότητα και το παιχνίδι,η θεραπευτική ιππασία,σύμφωνα με παγκόσμιες επιστημονικές έρευνες,δημιουργεί μοναδικά σωματικά,νοητικά,αισθητηριακά και ψυχολογικά οφέλη στα άτομα με ειδικές ανάγκες,όπως είναι:

Αύξηση της συμμετρίας . Βελτίωση της ισορροπίας,της στάσης και του ελέγχου του κεφαλιού. Μείωση της σπαστικότητας. Αύξηση του εύρους κίνησης. Βελτίωση του συντονισμού και της κινητικότητας. Αύξηση της προσοχής,της οπτικοκινητικής ικανότητας και της ικανότητας προσανατολισμού. Βελτίωση της αντίληψης του σώματος,καθώς και της δραστηριοποίησης,της εγρήγορσης και του αυτοσεβασμού.

‘Εμαθα να πολεμώ τους δράκους……

Ορισμένες από τις ασθένειες για την αποκατάσταση των οποίων ενδείκνυται η θεραπευτική ιππασία,είναι: Νευρολογικές παθήσεις.Εγκεφαλική παράλυση.Δισχιδής ράχη.Μυϊκή δυστροφία. Βλάβες του νωτιαίου μυελού.Σκλήρυνση κατά πλάκας.Εγκεφαλικά επεισόδια. Επιληψία.Κακώσεις της κεφαλής.Πολιομυελίτιδα.Τύφλωση.Κώφωση.Αρθρίτιδα. Απουσία-παραμόρφωση άκρων.Ανικανότητα μάθησης.Σύνδρομο Ντάουν. Αυτισμός.Προβλήματα συμπεριφοράς.

Στο δρόμο βρήκα φίλους
που μ’αγάπησαν…..

Η θεραπευτική ιππασία είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς μιας ομάδας,όπου συμμετέχουν εθελοντές εκπαιδευτές,φυσιοθεραπευτές,εργοθεραπευτές, γυμναστές,ψυχολόγοι,κοινωνικοί λειτουργεί κι εθελοντές βοηθοί. Καθοριστικός για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας είναι ο ρόλος του εθελοντή βοηθού, χωρίς τη συμμετοχή του οποίου τα προγράμματα δε θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.

Εθελοντής βοηθός θεραπευτικής ιππασίας μπορεί να γίνει ο καθένας μας, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει ιππασία ή να έχει εμπειρία από άτομα με ειδικές ανάγκες. Το μόνο που χρειάζεται είναι συνέπεια,ενθουσιασμός,διάθεση για συνεργασία κι αγάπη για τον άνθρωπο. Σημαντικό στοιχείο για την αποτελεσματική συνεισφορά του βοηθού είναι η εκπαίδευση του,την οποία αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτές του ΣΘΙΕ.

Η σχέση που αναπτύσουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες με τους βοηθούς τους, μοναδική.Ακόμη κι εκείνα με περιορισμένη δυνατότητα αντίληψης και προσοχής,σταδιακά αναγνωρίζουν το ενδιαφέρον του βοηθού τους κι ανταποκρίνονται σε ένα χαμογελαστό και χαρούμενο πρόσωπο.Και,σίγουρα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή,από το να παρακολουθείς την πρόοδό τους και να βλέπεις να κατακτούν νέους ορίζοντες,ενάντια στην κάθε μορφής αναπηρία τους.

Που με βοήθησαν να φθάσω
Γρήγορα στο όνειρό μου……

Εκτός από τη μοναδική συνεισφορά στην αποκατάσταση παθήσεων,η θεραπευτική ιππασία έχει κι αθλητικό χαρακτήρα.Όσοι το επιθυμούν,κατόπιν ειδικής προετοιμασίας,μπορούν να λάβουν μέρος σε τοπικούς και διεθνείς αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας,όπως οι Παραολυμπιακοί,τα Special Olympics,κ.λπ

Συμμετέχοντας σε αθλητικούς αγώνες,έχουν τη δυνατότητα να δείξουν τις ικανότητες που έχουν αποκτήσει,να αναπτύξουν την κοινωνικότητα και το πνεύμα της ομαδικής προσπάθειας,να γίνουν πιο εξωστρεφείς και συνεργάσιμοι και να δώσουν μία σημαντική ηθική ικανοποίηση στους γονείς τους,που στηρίζουν με αφοσίωση κάθε προσπάθειά τους για πρόοδο.

Μέχρι σήμερα,πολλά από τα άτομα που παρακολουθούν προγράμματα του ΣΘΙΕ έχουν επιτύχει σημαντικές διακρίσεις,σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

Και μ’έμαθαν ότι ο θησαυρός της ζωής είναι να ξέρεις να μοιράζεσαι……

Tα έξοδα οργάνωσης και λειτουργίας του Συνδέσμου,ο εξοπλισμός και η φροντίδα των αλόγων,καθώς και η επιμόρφωση των βοηθών κι εκπαιδευτών, είναι μερικά μόνο από τα κόστη που,σε καθημερινή βάση,καλείται να καλύψει ο ΣΘΙΕ,προκειμένου να βοηθήσει τα άτομα με ειδικές ανάγκες να ενισχύσουν την ποιότητα ζωής τους.

Είναι σημαντικό να ξέρετε πώς μπορείτε κι εσείς να τα βοηθήσετε να «καλπάσουν» μέχρι το όνειρό τους:
Με την οικονομική σας συνεισφορά. Ως εθελοντής βοηθός στην υλοποίηση των προγραμμάτων.
Προσφέροντας τις εγκαταστάσεις και τα άλογά σας,αν διαθέτετε Ιππικό Όμιλο.
Ως χορηγός,στα θεραπευτικά κι αθλητικά προγράμματα του ΣΘΙΕ.

Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας
Π. Κανελλοπούλου 10, 11527 Γουδί, Τηλ/Fax: 210 7488566.
e-mail: triding@otenet.gr www.trag.gr


 

Ηλιαχτίδα

Διαδόχου Παύλου 17, 15452 Ψυχικό Αθήνα
Τηλ.210 6713949
Fax.210 6743033
e-mail: info@iliaktida.gr

Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας αν επιθυμείτε να σας ενημερώνουμε για τις δραστηριότητες ή τα νέα μας

Αναζήτηση

Αναζητήστε ανάμεσα στα κείμενα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας