Προφορικός Λόγος

ΚΑΡΤΕΣ ΗΧΩΝ

Από το εκπαιδευτικό κέντρο Σάρα Ντάφεν της Αγγλίας για άτομα με σύνδρομο Ντάουν.

Όταν ένα μωρό γεννιέται, αν και οι μεγαλύτερες έννοιες είναι αυτές που αφορούν την επιβίωση, να νοιώθει άνετα, να είναι καλά ταϊσμένο και στη ζεστασιά, υπάρχει όμως και η ανάγκη να είναι σε επαφή με άλλους και να νοιώθει ασφάλεια και ευτυχισμένο.

Ένας από τους τρόπους που εκφράζουμε αυτά τα συναισθήματα είναι με ήχους. Για ένα μικρό μωράκι οι πρώτοι ήχοι είναι πολύ απλοί, αλλά δεν αργούν να εμφανιστούν τα μοτίβα ήχων με τόνους που άλλοτε υψώνονται κι άλλοτε πέφτουν.

Οι πρώτοι ήχοι είναι κυρίως αυτοί που γίνονται με ανοιχτό στόμα – α-α-α και ε-ε-ε κ.λ.π. Όμως δεν αργούν κι άλλοι ήχοι να προστεθούν όπως τα ντ-ντ-ντ και μ-μ-μ-. Το μωρό χρησιμοποιεί μοτίβα κίνησης παρόμοια με αυτά του θηλασμού και που είναι απλουστευμένες μορφές των μοτίβων που χρησιμοποιούμε στην ομιλία. Καθώς δυναμώνουν οι μυς της γλώσσας και το μωρό ακούει τους ήχους που οι γονείς του χρησιμοποιούν όταν του μιλούν, η γκάμα των ήχων που παράγει διευρύνεται. Είναι διασκεδαστικό να παίζει με τους ήχους όχι μόνο όταν έχει έναν «διάλογο» με κάποιον αλλά και όταν είναι μόνο του. Τα μωρά παίζουν με τους ήχους όπως παίζουν με τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών τους, είναι ένας πολύ καλός τρόπος μάθησης του εαυτού τους.

Πολύ πριν εμφανιστούν οι πρώτες πραγματικές λέξεις και το μωρό αντιληφθεί ότι συγκεκριμένοι ήχοι όταν ενωθούν μαζί αποκτούν ένα συγκεκριμένο νόημα, το μωρό έχει κάνει ξανά και ξανά πρακτική εξάσκηση των ήχων που ακούει γύρω του. Θα έχει γίνει ικανό να κάνει τη γλώσσα του, τα χείλη του, τον ουρανίσκο και τις φωνητικές του χορδές να παράγουν μια μεγάλη ποικιλία ήχων, στην πραγματικότητα τους περισσότερους από τους ήχους που υπάρχουν στην ιδιαίτερη (τη μητρική) γλώσσα του. Με τον ίδιο τρόπο που ένας πιανίστας πρέπει να κάνει εξάσκηση για να κάνει τα δάκτυλά του να κινούνται αρκετά γρήγορα ώστε να παίξει ένα κομμάτι μουσικής στη σωστή ταχύτητα, έτσι κάθε μωρό πρέπει να κάνει εξάσκηση της μεγάλης ποικιλίας των ήχων που φτιάχνουν την ομιλία μας. Αν οι μυς του στόματός σου δεν είναι αρκετά δυνατοί (στους μυς περιλαμβάνεται και η γλώσσα) τότε είναι αρκετά δύσκολο να γίνει η γρήγορη κίνηση με την ακρίβεια που χρειάζεται για την ομιλία.

Τα μωρά λατρεύουν να παίζουν με τους ήχους, αλλά δεν θα αναπτύξουν την γκάμα των ήχων που χρειάζονται για ομιλία αν βρίσκουν τις κινήσεις δύσκολες και θα κολλήσουν σε ήχους εύκολους όπως είναι οι ήχοι των φωνηέντων. Αυτοί οι ήχοι αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία κάθε λέξη χτίζεται αλλά δεν ξεχωρίζουν τη μια λέξη από την άλλη. Υπάρχει επίσης τότε η τάση να σταματάει να ακούει τους απαλούς ήχους (συμφώνων) που διαφοροποιούν το νόημα κάποιων λέξεων. Για παράδειγμα, σε λέξεις όπως : πάω, φάω ακούει μόνο «άω» στις λέξεις μία, θεία ακούει «ία» κ.ο.κ.

Τα παιδιά καθώς μαθαίνουν ομιλία όχι μόνο μπερδεύουν τέτοιου είδους λέξεις αλλά και πολλές που ηχούν παρόμοια , και μόνο κάνοντας λάθη που τους τα διορθώνουν έτσι μαθαίνουν να προφέρουν σωστά. Κάθε γονιός έχει διασκεδαστικά παραδείγματα με λάθη των μοτίβων των ήχων και πώς έχουν παρεξηγηθεί τα παιδιά του.

Αναπόσπαστο λοιπόν κομμάτι της ανάπτυξης της καθαρής ομιλίας είναι το να ακούει από νωρίς το παιδί την ποικιλία των ήχων στην ομιλία και να κάνει εξάσκηση.

Πώς να χρησιμοποιείτε τις κάρτες των ήχων

Αν υπάρχει πιθανότητα το παιδί σας να έχει δυσκολία με την ανάπτυξη της καθαρής ομιλίας, είτε λόγω αδύναμου μυικού τόνου της γλώσσας, ή λόγω απώλειας ακοής μετά από πολλά κρυολογήματα και μολύνσεις του αυτιού, ή επειδή έχει δυσκολία να θυμάται την μεγάλη ποικιλία ήχων που χρειάζεται στην ομιλία, και όλα αυτά τα τρία μπορεί να επηρεάζουν ένα παιδί με σύνδρομο Ντάουν, οι κάρτες που εσωκλείονται μπορούν να σας δώσουν την ευκαιρία να εισάγετε όλους τους ήχους με έναν τρόπο διασκεδαστικό , αλλά που θα βοηθήσει το παιδί σας να ακούσει πραγματικά καλά κάθε ξεχωριστό ήχο.

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε τον τρόπο ξεκινήματος της μεθόδου αυτής σε μορφή Microsoft Word

Ηλιαχτίδα

Διαδόχου Παύλου 17, 15452 Ψυχικό Αθήνα
Τηλ.210 6713949
Fax.210 6743033
e-mail: info@iliaktida.gr

Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας αν επιθυμείτε να σας ενημερώνουμε για τις δραστηριότητες ή τα νέα μας

Αναζήτηση

Αναζητήστε ανάμεσα στα κείμενα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας