Γκλεν Ντόμαν

Τι να κάνεις για το παιδί σου με εγκεφαλική βλάβη

Βιβλίο ορόσημο του Ντόμαν – πρωτοπόρο στην θεραπεία της εγκεφαλικής βλάβης- που φέρνει ελπίδα σε χιλιάδες παιδιά (πολλά από αυτά μη χειρουργήσιμα, αλλά παραδωμένα στη μοίρα τους σαν «χαμένες « περιπτώσεις και ‘αλλα καταδικασμένα να ζήσουν σ΄ έναν τρομακτικό, ακόμα και επικίνδυνο κόσμο.

Ο Ντόμαν ηγείται των παγκοσμίως γνωστών πλέον Institutes for the Achievement of Human Potential (Ινστιτούτα για την Επίτευξη του Ανθρωπίνου Δυναμικού),το οποίο έχει αναλάβει την θεραπεία 20,000 ασθενών των ΗΠΑ και πολλών άλλων εθνών. Σ΄αυτόν τον πολύτιμο τόμο για γονείς και επαγγελματίες συνεργάτες, ο Ντόμαν εγγράφει την 50ετή επιτυχία των Ινστιτούτων στην θεραπεία ατόμων με εγκεφαλική βλάβη, παραθέτοντας στατιστικές μελέτες, ιστορικά των εκάστοτε περιπτώσεων και επεξηγεί τις βασικές αρχές της ανάπτυξης του εγκεφάλου με πίνακες, διαγράμματα και σκίτσα.

Εξηγεί γιατί οι παλιές θεωρίες και τεχνικές ήταν ανεπιτυχείς, την φιλοσοφία των Ινστιτούτων και την επαναστατική απ’ ευθείαν παρέμβαση στον εγκέφαλο και όχι στο σώμα –που είναι το σύμπτωμα της βλάβης- διηγείται την έρευνά του προσωπικού του επιτελείου ανά τον κόσμο, τις επιτυχίες τους «ορόσημα» και τα εμπόδια ή αποτυχίες, όπως επίσης τις ακούραστες προσπάθειές τους να βελτιώσουν την θεραπεία της εγκεφαλικής βλάβης.


Πώς να διδάξετε το μωρό σας Μαθηματικά

Βιβλίο γραμμένο με το ίδιο σκεπτικό όπως το βιβλίο της ανάγνωσης. Ο Ντόμαν πιστεύει ότι τα Μαθηματικά δεν είναι μάθημα αλλά τρόπος σκέψης και λογικής κρίσης. Στις σελίδες αυτές δείχνει πόσο εύκολο είναι να διδάξεις το μικρό παιδί την πραγματικότητα (την ποσότητα δηλαδή) και την αλήθεια που κρύβεται πίσω από τα σύμβολα (αριθμούς) που χρησιμοποιούμε στα Μαθηματικά.

Και τα δύο αυτά βιβλία δείχνουν πώς η εκμάθηση της ανάγνωσης και των Μαθηματικών σε μικρή ηλικία, από τους γονείς –ειδικά από την μητέρα- ανοίγει ένα θαυμάσιο μονοπάτι που οδηγεί προς τον μακρύ δρόμο της τελικής ωρίμανσης.

Οι κόκκινες κουκίδες που χρησιμοποιούνται για την διδασκαλία, συμβολίζουν την ακριβή ποσότητα, ενώ τα σύμβολα που θα δει αργότερα το παιδί, είναι η «γλώσσα» των Μαθηματικών.

Πώς να διδάξετε το μωρό σας να διαβάζει

Βιβλίο βασισμένο στην επαναστατική ιδέα ότι τα παιδιά είναι πολύ πιό ευφυή απ’ ότι πιστεύουμε και, εμείς σπαταλάμε ανούσια τα πιό πολύτιμα χρόνια, αρνούμενοι να τους επιτρέψουμε να μάθουν ό,τι μπορούν τον καιρό που είναι πολύ πιό εύκολο γι’ αυτά να αφομιώσουν καινούργιες πληροφορίες ( Ο – 6 χρονών).

Η ανάγνωση δεν είναι μάθημα όπως η γεωγραφία, αλλά λειτουργία του εγκεφάλου, όπως η όραση και η ακοή. Ο Ντόμαν εξηγεί πόσο απλή είναι η διδασκαλία της ανάγνωσης και πόσο οφέλιμη είναι για το παιδί και τον γονιό. Εξηγεί τον τρόπο βήμα προς βήμα.

Η έμφαση δίνεται στο ότι η διδασκαλία πρέπει να γίνεται με χαρά και κέφι.

Ο Ντόμαν επίσης ομολογεί ότι την μεγαλύτερη ικανοποίηση την έχει πάρει από τα 100,000 γράμματα και πλέον που έχει λάβει από μητέρες απ’ όλο τον κόσμο, όπου αναφέρουν πόσο ευχάριστη εμπειρία ήταν η διδασκαλία της ανάγνωσης στα παιδιά τους. Η επαφή που δημιουργείται όταν μαθαίνει η μητέρα μαζί με το παιδί, ενισχύει την αγάπη και τον σεβασμό ανάμεσά τους.

Το βιβλίο αυτό έχει μεταφραστεί σε 18 γλώσσες μέχρι σήμερα.

Πώς να διδάξετε το μωρό σας να είναι σωματικά τέλειο.

Εδώ χρησιμοποιείται το αναπτυξιακό προφιλ (διάγραμμα) των Ινστιτούτων, όπου φαίνεται η ανάπτυξη και ωρίμανση κάθε τμήματος του εγκεφάλου από τότε που θα γεννηθεί το παιδί, μέχρι τα 6 του χρόνια.

Ο Ντόμαν μέσα από την πείρα του μελετώντας και κάνοντας έρευνα πάνω σε εκατοντάδες υγιή παιδιά που ζουν κάτω από διαφορετικές συνθήκες (όπως ΄στην έρημο,στην Αρκτική κλπ) πιστεύει ότι η πρώιμη ανάπτυξη της κίνησης επιρρεάζει την νοητική και κοινωνική ανάπτυξη αργότερα. Επίσης παίζει κύριο ρόλο στην μελλοντική του ικανότητα να μάθει και να φθάσει το μέγιστο δυναμικό του.

Η σωματική αυτή αγωγή (εκγύμναση) πρέπει επίσης να γίνεται με κέφι. Μέσα στο βιβλίο αυτό φαίνεται ότι η ομάδα του πατέρα, της μητέρας και του παιδιού, εξερευνεί και ανακαλύπτει μαζί τη χαρά της ανθρώπινης κίνησης, από το ζωτικό στάδιο του συρσίματος και μπουσουλίσματος, μέχρι το περπάτημα, το τρέξιμο και τις πολύ προχωριμένες ικανότητες ενός γυμναστή.

Περιέχονται πίνακες, φωτογραφίες, εικόνες και ακριβείς οδηγίες για τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου προγράμματος κατ’ οίκον.

"children of dreams, children of hope" του Raymundo Veras
το οποίο μπορείτε να αναζητήσετε στο order@gentlerevolution.com η στην ιστοσελιδα των ινστιτουτων iahp.org


τα βιβλία "Πώς να διδάξετε το μωρό σας Μαθηματικά" & "Πώς να διδάξετε το μωρό σας να διαβάζει" είναι μεταφρασμένα στην Ελληνική γλώσσα από τον Σύλλογο για την διευκόλυνση των μελών του και μπορούν να διατεθούν

Ηλιαχτίδα

Διαδόχου Παύλου 17, 15452 Ψυχικό Αθήνα
Τηλ.210 6713949
Fax.210 6743033
e-mail: info@iliaktida.gr

Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας αν επιθυμείτε να σας ενημερώνουμε για τις δραστηριότητες ή τα νέα μας

Αναζήτηση

Αναζητήστε ανάμεσα στα κείμενα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας