Ελένη

Με λένε Ελένη και είμαι 8 χρονών. Γεννήθηκα ένα κρύο και βροχερό πρωινό του Ιουλίου 1999. Ναι, μην απορείτε ήταν η καρδιά του χειμώνα εκεί στη Νέα Ζηλανδία όπου είχα την καλή τύχη να γεννηθώ.

Στη χώρα αυτή χρωστάω πολλά γιατί βοήθησαν τους γονείς μου κι εμένα με πολλούς τρόπους:

Από τον 1ο μήνα της ζωής μου ερχόταν στο σπίτι υπάλληλος από το κράτος που με πολλά παιχνίδια μου έκανε φυσιοθεραπεία, εργοθεραπεία και καθοδηγούσε τους γονείς μου πώς να με βοηθούν να αναπτυχθώ καλύτερα. Από τον 6ο μήνα άρχισαν οι επισκέψεις και της λογοθεραπεύτριας με πολύτιμες συμβουλές για επικοινωνία. Γύρω στον 7ο μήνα έκανα μαθήματα σε πισίνα με άλλα μωρά. Πολύ το διασκέδαζα! Κάθε Σάββατο συμμετείχα σε γυμναστική με μουσική μαζί μα άλλα συνομήλικα μωράκια. Ήμασταν τα “jumping beans” δηλαδή τα «πηδηχτά φασολάκια»! Πήγαινα και σε ομάδες παιχνιδιού με τα γειτονόπουλα και τις μαμάδες.

Ήμουν 18 μηνών όταν ήρθα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Πάτρα όπου μένουμε. Αποχαιρετήσαμε όλα τα καλά που ζήσαμε εκεί καθώς επίσης και τις ευνοϊκές προοπτικές για το μέλλον.

Προσγειωθήκαμε ανώμαλα, ακούγοντας το νοσοκομειακό γιατρό να λέει απαθέστατα στους γονείς μου που ζητούσαν να βρουν ανάλογες υπηρεσίες: «αυτά που ξέρατε εκεί να τα ξεχάσετε!» π.χ. ‘ λογοθεραπεία από τώρα; Μετά…από 4 ετών! ’(κι ας λέει η επιστήμη πόσο κρίσιμο είναι το 3ο έτος του παιδιού για την ανάπτυξη του λόγου).

Άρχισαν οι γονείς μου να ψάχνονται, να πιέζουν, να πληρώνουν…ένας αγώνας που μάλλον οι περισσότεροι γνωρίζουν.

Με πήγαν στην Αγγλία, στο Πόρτσμουθ, σ’ ένα εκπαιδευτικό κέντρο για άτομα με σύνδρομο Ντάουν που λέγεται Σάρα Ντάφεν. Η μαμά μου, που ευτυχώς έχει σπουδάσει νηπιαγωγός και δασκάλα, παρακολούθησε σεμινάρια και μου αγόρασε διάφορα παιχνίδια και βιβλία για να με βοηθήσουν να μαθαίνω.

Συνάντησα τις εξαιρετικές επιστήμονες και ψυχολόγους Sue Buckley και Jillian Bird με την οποία μάλιστα έπαιξα αρκετή ώρα.

Από 2 ½ ετών πήγα σε παιδικό σταθμό ιδιωτικό. Την πρώτη χρονιά ήταν καλά, είχα μια πολύ γλυκιά δασκάλα που με αγαπούσε. Η επόμενη δασκάλα ήταν διαφορετική…και στη συνέχεια πρότειναν να έμενα πίσω γιατί θα προχωρούσαν σε ‘ανάγνωση’ στο προνήπιο!!!

Εμένα με μάθαινε η μαμά μου. Από 2 χρονών είχαμε ξεκινήσει τα «παιχνίδια» με τις κάρτες γλώσσας, τις κάρτες ήχων, το ΛΟΤΤΟ, το ντόμινο κ.α. (από την Αγγλία).

Πήγα σε άλλο ιδιωτικό προνήπιο και σας πληροφορώ ότι στο νηπιαγωγείο «διάβαζα» πάνω από 100 λέξεις και 4-5 βιβλιαράκια που μου έφτιαχνε η μαμά με προτάσεις. Στο νηπιαγωγείο λοιπόν άρχισα να μαθαίνω και να γράφω τα γράμματα και τους αριθμούς. Συμμετείχα σε εκδηλώσεις με χαρά κι έκανα και παρέες.

Τότε γράφτηκα και στο μπαλέτο και κατάφερα να μάθω ότι και τα άλλα παιδιά. Πολύ μου άρεσε, συμμετείχα και σε θεατρική παράσταση «ο βασιλιάς των λιονταριών».

Παράλληλα έκανα γυμναστική ατομικό πρόγραμμα με γυμνάστρια.

Στην Α΄ τάξη δημοτικού είχα δασκάλα τη μαμά μου σε ένα σχολείο, όπου όμως δεν με υποστήριξαν όπως θα έπρεπε….

Οι νόμοι περί ένταξης δυστυχώς στην Ελλάδα είναι μεν καλά γραμμένοι στα χαρτιά, αλλά δεν εφαρμόζονται.

Εγώ βέβαια με τη βοήθεια του Θεού και των γονιών μου συνέχισα να μαθαίνω και να προοδεύω. Ασχολήθηκα με την ενόργανη γυμναστική αυτή τη χρονιά σε ατομικό επίπεδο και μου άρεσε πολύ.

Η ένταξή μου στο δημοτικό σχολείο είχε περιπέτειες. Στη Β΄ τάξη αρνήθηκαν κάθε υποστήριξη. Ήταν ολοφάνερο ότι ήμουν «ανεπιθύμητη» στο χώρο αυτού του σχολείου. Η μαμά μου αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο κι εγώ παρά το δικαίωμα που είχα για παράλληλη στήριξη μέσα στην τάξη από ειδικό δάσκαλο…κάθε άλλο, αφέθηκα στο περιθώριο επί ένα χρόνο και γνώρισα το σκληρό κι απάνθρωπο πρόσωπο ενός μέρους της ελληνικής κοινωνίας καθώς επίσης και την αδιαφορία του κράτους προς τα Α.Μ.Ε.Α. Παρά τα εμπόδια, ο δρόμος μου προς τη μόρφωση προχώρησε.

Αγανακτισμένη, για να μην πω αηδιασμένη, η μαμά μου με μετέγραψε σε άλλο σχολείο όπου κι αυτή πήρε μετάθεση και όπου υπάρχει τμήμα ένταξης (το οποίο –τι ντροπή- δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης δασκάλων!).

Ο Θεός μας ανακούφισε με την καινούρια μου δασκάλα στην Γ΄ τάξη που με αγκάλιασε με αγάπη. Τελικά η αγάπη είναι που δίνει και την προθυμία και την ικανότητα… όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος! Η καλή μου δασκάλα με φιλότιμο και συνεργασία με την μητέρα μου με οδηγεί στην πορεία της μάθησης, ακαδημαϊκής και κοινωνικής, μαζί με τ’ άλλα παιδιά. Μα πιο πολύ διδάσκει συμμαθητές, γονείς και δασκάλους πώς όχι απλά να δέχονται (ανέχονται) την παρουσία ατόμων ΑΜΕΑ αλλά να νοιάζονται, να συμβιώνουν, να διδάσκονται μαθήματα ανθρωπιάς και απλότητας. Αφού ολοκλήρωσα τα καινούρια βιβλία γλώσσας της Α΄ δημοτικού, τώρα διαβάζω αρκετά καλά από τα βιβλία της Β΄τάξης, κατανοώ και γράφω την ορθογραφία μου. Γράφω και γεγονότα της ζωής μου σε προσωπικό μου ημερολόγιο.

Μ’ αρέσει να διαβάζω τα βιβλία της Φραουλίτσας στον ελεύθερο χρόνο μου. Μου αρέσει πολύ να παίζω στον Η/Υ και μαθαίνω πολλά και μέσα από εκπαιδευτικά

CD- ROM.

Τα μαθηματικά είναι πιο δύσκολα και δεν είχα το χρόνο που θα έπρεπε για να προχωρήσω περισσότερο. Πάλι καλά όμως που διαβάζω και γράφω τους αριθμούς ως το 100. Δουλεύω πρόσθεση κι αφαίρεση στην πρώτη δεκάδα. Ανεβαίνω 5-5 ως το 50, 10-10 ως το 100. Με έχει βοηθήσει πολύ κι ένα υλικό που έχουμε από την Αγγλία το Numicon. Όποιος ενδιαφέρεται να το δει μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του www.numicon.com .

Αργά αλλά σταθερά χτίζω τις γνώσεις με πολλά και διάφορα βιβλία .

Έχω γραφτεί στον Αθλητικό όμιλο ΓΑΛΗΝΗ και κάνω στίβο και άλμα σε μήκος. Τον Ιανουάριο 2008 πήρα το πρώτο μου μετάλλιο για την προσπάθειά μου!

Επίσης κάνω και γυμναστική ατομικό και λατρεύω το τραμπολίνο. Τα καλοκαίρια κολυμπώ κάθε μέρα. Έμαθα να κολυμπώ μόνη μου με βατραχοπέδιλα και λατρεύω τις βουτιές!

Μ’ αρέσει η μουσική, ο χορός, οι βόλτες και η παρέα. Μ’ αρέσει επίσης να πηγαίνω σινεμά κάπου- κάπου, θέατρο, χορευτικά ή σε κάποια συναυλία.

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου θα χαρώ να λάβω μήνυμα στο email: seafishheart@yahoo.com

Ηλιαχτίδα

Διαδόχου Παύλου 17, 15452 Ψυχικό Αθήνα
Τηλ.210 6713949
Fax.210 6743033
e-mail: info@iliaktida.gr

Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας αν επιθυμείτε να σας ενημερώνουμε για τις δραστηριότητες ή τα νέα μας

Αναζήτηση

Αναζητήστε ανάμεσα στα κείμενα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας