Ένας δάσκαλος Ε' τάξης δημοτικού

Κείμενο γραμμένο από δάσκαλο γενικής Ε’τάξης Δημοτικού.

Στην τάξη μου φοιτά ένας μαθητής με σύνδρομο Down. Το «φιλαράκι» μου αυτό το γνωρίζω απ’ την πρώτη δημοτικού. Είχα έτσι την ευκαιρία να παρακολουθώ από κοντά την εξέλιξή του, τη συμπεριφορά του, τις σχέσεις του με τους άλλους. Στην αρχή δυσκολευόμουν να πιστέψω πως το «φιλαράκι» μου θα ενταχθεί στην κοινωνική ομάδα του σχολείου. Σιγά σιγά όμως κέρδιζε έδαφος και στην τρίτη δημοτικού τα πράγματα ήταν πολύ καλά. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω τη σημαντική βοήθεια τόσο προς το παιδί όσο και προς τους εκπαιδευτικούς, τριών ανθρώπων. Της μητέρας και την ευχαριστώ πολύ για όσα δίδαξε σε εμάς τους εκπαιδευτικούς με τη στάση της  και τη συμπεριφορά της, στο δάσκαλο ειδικής αγωγής  όπου ο μαθητής μου παρακολουθεί κάποιες ώρες και στο συνοδό του που τόσα πρόσφερε και προσφέρει.

Πάμε στο σήμερα.

Ο «Θωμάς» έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ψυχή μου όσον αφορά τα παιδιά με σύνδρομο Down.Για όσους δεν ξέρουν ο «Θωμάς» είναι ένα κείμενο στο ανθολόγιο της Ε’ και

Στ’ τάξης παρμένο από το ομώνυμο διήγημα της Λίτσας
Ψαραύτη, που βρίσκεται στο βιβλίο «Πέντε κύκλοι ζητούν χρώμα».

Ο θωμάς λοιπόν διαβάστηκε μια μέρα στην τάξη μου πριν ακόμα έχω στην τάξη μου το «φιλαράκι» μου. Οι τότε μαθητές μου άλλαξαν στάση απέναντι στα παιδιά αυτά.

Φέτος στην αρχή της χρονιάς, μια μέρα που ο μαθητής μου έλειπε απ’ την τάξη, διάβασα το ίδιο κείμενο στους συμμαθητές του. Για να κάναμε μια βουτιά όλοι μαζί στη ψυχή των παιδιών αυτών.

Πιστεύω πως……καταφέραμε αρκετά.

Σήμερα το «φιλαράκι» μου είναι αποδεκτό απ’ το σύνολο των μαθητών της τάξης, συμμετέχει στα μαθήματα, αρκετές φορές του απευθύνω ερωτήσεις που έχει προ-ετοιμάσει, διορθώνω την ορθογραφία του, κουβεντιάζουμε, πειραζόμαστε, και, και και.

Αυτό που με νοιάζει πάνω απ’ όλα είναι να χαίρεται και να περνά ωραία.

Θέλω τέλος να ευχαριστήσω τον ίδιο για όσα έβγαλε από μέσα μου, την εξαίρετη μητέρα για όσα έκανε για το παιδί της αλλά και για μας, το δάσκαλο της ειδικής αγωγής που του έμαθε αρκετά για να μπορεί να σταθεί και τον ακούραστο συνοδό του που καθημερινά στέκεται δίπλα του και φροντίζει γι αυτόν.

Ηλιαχτίδα

Διαδόχου Παύλου 17, 15452 Ψυχικό Αθήνα
Τηλ.210 6713949
Fax.210 6743033
e-mail: info@iliaktida.gr

Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας αν επιθυμείτε να σας ενημερώνουμε για τις δραστηριότητες ή τα νέα μας

Αναζήτηση

Αναζητήστε ανάμεσα στα κείμενα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας