Ιάκωβος

Το παιδί θαύμα

Ο Ιάκωβος Ανδρεαδακης γεννήθηκε στις 5-7-92. Είναι ένα παιδί με ιδιαίτερες ικανότητες, ένα παιδί με σύνδρομο Down. Από 3 ετών και 3 μηνών ξεκίνησε και ακολουθεί ένα πολύωρο, επίμονο, επίπονο και καθημερινό πρόγραμμα πρώιμης επέμβασης, που εφαρμόζεται από τους γονείς. Παρακολουθείται από τους ειδικούς ενός κέντρου (The Institutes for the Achievement of Human Potential), που βρίσκεται στη Philadelphia των Η.Π.Α. Αυτοί τον αξιολογούν κάθε εξάμηνο και στη συνέχεια δίνουν οδηγίες στους γονείς για το πρόγραμμα του επόμενου εξαμήνου.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που βοηθάει να αναπτυχθούν όλοι οι τομείς του αναπτυξιακού προφίλ του παιδιού, όπως : οπτικός, ακουστικός, απτικός, αδρή κινητικότητα, θέματα σωστής διατροφής & μεταβολισμού κ.λ.π Όσον αφορά την αδρή κινητικότητα και συγκεκριμένα , το τρέξιμο, ο Ιάκωβος ξεκίνησε σε ηλικία 4 ετών να τρέχει 1600m καθημερινά με τη συνοδεία ενός από τους δυο γονείς. Μετά από ένα εξάμηνο, η απόσταση έγινε 3200m κι από τη στιγμή, που ο Ιάκωβος έγινε 5 ετών ξεκίνησε να τρέχει 5km την ημέρα, πάντα με τη συνοδεία ενός των δυο γονέων και πάντα στο γήπεδο των Τραχώνων ή πολύ πρωί, σχεδόν ξημερώματα ή το σούρουπο ή ακόμη και το βράδυ, όταν η μέρα δρόσιζε. Έτρεχε και τρέχει με κάθε είδους καιρικές συνθήκες, χειμώνα, καλοκαίρι, καθημερινές και αργίες, Σαββατοκύριακα και εορτές. Αυτόν το καιρό πρέπει να τρέχει απόσταση των 5km χωρίς καμία στάση και το ρεκόρ του μέχρι στιγμής είναι 34’26’’ . Ο στόχος του μέχρι το επόμενο ραντεβού του στο κέντρο των Η.Π.Α. είναι 33’. Ευχόμαστε να το πετύχει!

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι έχει φτάσει στο επίπεδο να αναγνωρίζει οποιαδήποτε ελληνική λέξη και ως ένα βαθμό αγγλικές λέξεις. Κατέχει πολλές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, που πλησιάζουν να φτάσουν τα 8.000 είδη. Στην περίπτωση των Μαθηματικών αναγνωρίζει και διακρίνει τις ποσότητες από 0-100, τα αποτελέσματα πράξεων (πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλ/μου και διαίρεσης και συνδυασμό αυτών). Το παραπάνω πρόγραμμα, του οποίου ένα πολύ μικρό μέρος περιγράψαμε είχε σχεδιαστεί για τα φυσιολογικά παιδιά για να τα βοηθήσει να αναπτύξουν τις δυνατότητες τους τον καιρό, που πρέπει. Οι ειδικοί του εξειδικευμένου αυτού κέντρου πιστεύουν και έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά από τη γέννηση τους μέχρι την ηλικία, που ωριμάζουν νευρολογικά γύρω στα 6 χρόνια, μπορούν να μάθουν πολλά και προχωρημένα πράγματα, αρκεί να διδαχθούν με τη σωστή μέθοδο. Έτσι, λοιπόν, εφαρμόστηκε και σε παιδιά με βαριές μέχρι ελαφριές εγκεφαλικές βλάβες με αξιοσημείωτα και αξιοθαύμαστα αποτελέσματα.

Ο Ιάκωβος, την Κυριακή, 14-5-00, με τη συμμετοχή του στον 1ο Λαϊκό Ανώμαλο Δρόμο του Δήμου Αλίμου έδωσε ένα μήνυμα ελπίδας για όλους εμάς. Δεν κατάφερες μόνο να τερματίσει, αλλά επιπλέον να περάσει και κάποια αλλά φυσιολογικά μεγαλύτερα παιδιά.

Σημειώνουμε, ότι ο Ιάκωβος είναι περίπου 7,5 ετών κι έπρεπε να ανταγωνιστεί φυσιολογικά παιδιά από 9-12 ετών. κάποια από αυτά είχαν το διπλάσιο ύψος από αυτόν και τριπλάσιο διασκελισμό. Κάποιος είπε χαρακτηριστικά : «Ο Ιάκωβος είναι αθλητής μεγάλων αποστάσεων (5km) και στη μικρή απόσταση του 1km δεν φάνηκε η αξία του».

Η νίκη του αυτή ήταν πολλαπλή. Πάνω από όλα όμως μας θύμισε ότι όλοι οι άνθρωποι, οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα και αν έχουν, έχουν δικαίωμα στη ζωή, έχουν ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα. Κάθε ανθρώπινη στιγμή, που έρχεται στον κόσμο. Το αποκορύφωμα της προσπάθειας του Ιάκωβου ήταν τα τελευταία μέτρα του τερματισμού του, τη στιγμή, που όλος ο κόσμος, γονείς και παιδιά που είχαν ήδη τερματίσει περίμεναν με κομμένη ανάσα, συγκινημένοι και καταχειροκροτώντας το μικρό λιλιπούτειο, που έφτανε στον τερματισμό.

Και η άλλη μεγάλη στιγμή ήταν η απονομή του κυπέλλου από τον ίδιο το Δήμαρχο Αλίμου στον Ιάκωβο και το ανέβασμα του στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Εκείνη τη στιγμή, με τον Ιάκωβο, που κρατούσε ψηλά τα έπαθλα της νίκης του, καμαρώνοντας και γελώντας, ανέβηκαν μαζί του στο βάθρο και οι ελπίδες για μια καλύτερη αντιμετώπιση των συνάνθρωπων μας, που έχουν ιδιαίτερες ικανότητες.

Το γεγονός αυτό, μας θύμισε, ότι κι αυτά τα άτομα έχουν τη δική τους ξεχωριστή προσωπικότητα και το μόνο, που ζητούν από εμάς είναι η αποδοχή, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν και να ενσωματωθούν στο κανονικό σχολείο και στην κοινωνία μας επιτυχώς.

Μ’ αυτό τον τρόπο, θα μπορέσουν αργότερα να ζήσουν αξιοπρεπώς, προσφέροντας κι αυτοί στην κοινωνία.

Ηλιαχτίδα

Διαδόχου Παύλου 17, 15452 Ψυχικό Αθήνα
Τηλ.210 6713949
Fax.210 6743033
e-mail: info@iliaktida.gr

Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας αν επιθυμείτε να σας ενημερώνουμε για τις δραστηριότητες ή τα νέα μας

Αναζήτηση

Αναζητήστε ανάμεσα στα κείμενα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας