Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου σε εκδήλωση του Συλλόγου ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, υπογραμμίζοντας τον διττό χαρακτήρα της σημερινής ημέρας, που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down.

Χαρακτήρα συμβολικό και ουσιαστικό.

Συμβολικό, γιατί την ημέρα αυτή, εκφράζεται εντονότερα και ουσιαστικότερα η ευαισθησία και το ενδιαφέρον μας, για τα παιδιά που πάσχουν από σύνδρομο Down.

Και ουσιαστικό, γιατί το ενδιαφέρον μας αυτό, πραγματώνεται μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες σκοπό έχουν να υποστηρίξουν και να ενδυναμώσουν τα παιδιά αυτά, που η συγκυρία το θέλησε να εισέλθουν στον στίβο της ζωής με λιγότερο ευνοϊκές προϋποθέσεις από τα υπόλοιπα.

Είμαστε στο πλευρό των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους και με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, προχωρούμε στη συγκρότηση των υποστηρικτικών δομών, που θα τους εξασφαλίσουν τις συνθήκες αποτελεσματικής περίθαλψης και κοινωνικής επανένταξης.

Μια προσπάθεια, στην οποία συνεισφέρει ουσιαστικά η Ένωση Γονέων και Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Down «HΛΙΑΧΤΙΔΑ» και θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να αναφερθώ στο σημαντικό έργο της Προέδρου κ. Ιόλης Αντωνοπούλου αλλά και όλων των μελών, με στόχο τη στήριξη των ατόμων με σύνδρομο Down και των οικογενειών τους.

Στο Υπουργείο μας γνωρίζουμε τον αγώνα που δίνετε καθημερινά στο πλευρό των παιδιών σας.

Στον αγώνα σας αυτό θα μας βρείτε αλληλέγγυους, ώστε τα παιδιά με σύνδρομο Down, να εξασφαλίζουν με αξιοπρέπεια, σε κάθε φάση της ζωής τους, το δικαίωμά τους στην κοινωνική συμμετοχή, τη δημιουργικότητα, τη σχολική ενσωμάτωση και την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Το δικαίωμά τους στην ίδια τη ζωή.

Παράλληλα, στηρίζουμε πρωτοβουλίες, οι οποίες αποσκοπούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, σχετικά με την Τρισωμία Εικοσιένα, όπως είναι το επιστημονικότερο όνομα του συνδρόμου Down, αλλά και με τα σύγχρονα, επιστημονικά δεδομένα που μας χαρίζει, τόσο η ιατρική έρευνα, όσο και ο τομέας των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών.

Δεδομένα, τα οποία είναι βέβαιο, πως θα απασχολήσουν τον κύκλο των εργασιών της σημερινής Ημερίδας και τα οποία αποτυπώνονται εύστοχα στον τίτλο της, «Σύνδρομο Ντάουν: Το σήμερα και το αύριο στην ελληνική κοινωνία».

Φίλες και Φίλοι,

Για το Υπουργείο μας, η κοινωνική μέριμνα και η φροντίδα για τα άτομα που έρχονται αντιμέτωπα με το σύνδρομο Down, αλλά και με οποιαδήποτε μορφή νοητικής ή σωματικής αναπηρίας, δεν αποτελεί δαπάνη, αλλά επένδυση σε ένα μέλλον απαλλαγμένο από προκαταλήψεις και αποκλεισμούς.

Σε ένα μέλλον που αγκαλιάζει και αξιοποιεί τη διαφορετικότητα.

Μακριά από περιθωριοποιήσεις και αποκλεισμούς του παρελθόντος.

Προάγοντας τις διαδικασίες αποϊδρυματοποίησης, η οποία συντελεί στην εμβάθυνση του κοινωνικού μας πολιτισμού.

Ενός κοινωνικού πολιτισμού όπου ο φόβος και η άρνηση απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες, δίνουν τη θέση τους στην ολοκληρωμένη φροντίδα, στο ενδιαφέρον και στην αποδοχή της διαφορετικότητας.

Γιατί το ηθικό μέτρο του πολιτισμού μας αποτυπώνεται στο ενδιαφέρον μας για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Ήδη, ολοκληρώνεται με την υπογραφή της από το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, η αύξηση του προνοιακού επιδόματος για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Και σε λίγες μέρες, στις 27 του Μάρτη, παρουσιάζουμε το Εθνικό Πρόγραμμα «Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη», το οποίο συνθέτει τις βασικές θεσμικές και επιχειρησιακές αλλαγές, για την περίοδο 2007 – 2013.

Με στόχο την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ένταξης των λιγότερο ευνοημένων ομάδων και τη θεμελίωση ενός Κοινωνικού Κράτους, που ανταποκρίνεται με επιτυχία στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Με τις σκέψεις αυτές, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας του Συλλόγου «Ηλιαχτίδα», με την ελπίδα να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθειά μας για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης και ανθρώπινης κοινωνίας.

Μία πραγματική αχτίδα φωτός και ελπίδας, στην κοινή μας πορεία για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος υγιούς και κοινωνικά αλληλέγγυου. Ενός καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά μας.

Ηλιαχτίδα

Διαδόχου Παύλου 17, 15452 Ψυχικό Αθήνα
Τηλ.210 6713949
Fax.210 6743033
e-mail: info@iliaktida.gr

Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας αν επιθυμείτε να σας ενημερώνουμε για τις δραστηριότητες ή τα νέα μας

Αναζήτηση

Αναζητήστε ανάμεσα στα κείμενα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας