4ο Διεθνές Συνέδριο «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ 22-23 Ιουνίου 2009

Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης διοργανώνει το 4ο Διεθνές Συνέδριο «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ» που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Τύπου της ΓΓΕ-ΓΓΕ (Φραγκούδη 11 &Αλ. Πάντου, Καλλιθέα) στις 22-23 Ιουνίου 2009.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διευρύνουν την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Ενημερώνουν, ψυχαγωγούν, διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Σε αυτά αντικατοπτρίζονται τα πρότυπα, οι πεποιθήσεις και οι αξίες της κοινωνίας, ενώ λειτουργούν και ως πρίσμα μέσω του οποίου ερμηνεύεται ο κόσμος που μας περιβάλλει.

Τα ΜΜΕ μπορούν να αποτελέσουν ένα δυναμικό μέσο για την άρση στερεοτύπων και προκαταλήψεων. Μπορούν να συμβάλουν στην αποδοχή της κοινωνικής ποικιλομορφίας.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το θέμα «αναπηρία» και τα άτομα με αναπηρία δεν παρουσιάζονται στα ΜΜΕ με ορθό τρόπο. Οι σχετικές καταγραφές δείχνουν αμηχανία, ίσως έλλειψη των απαραίτητων γνώσεων ή συναισθηματική φόρτιση των παρουσιαστών ή όσων καταπιάνονται με το θέμα.

Η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα Μέσα και στις νέες τεχνολογίες επικοινωνίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια για την άρση των αποκλεισμών στην ενημέρωση και άρση των στεροτύπων. Είναι χρήσιμο να δημιουργηθεί και να ενδυναμωθεί μια στάση στο αξιακό σύστημα των ΜΜΕ που θα επιτρέπει στα άτομα με αναπηρία, όχι μόνο να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση και την επικοινωνία, αλλά και να μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή αυτής, ως εργαζόμενοι στα Μέσα. Η δράση αυτή επιβάλλεται να ενταχθεί στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Μετά από τρία συνέδρια πάνω σ' αυτή τη θεματική, το προσεχές 4ο Διεθνές Συνέδριο στόχο έχει να προβληθούν οι συνιστώσες που διαμορφώνουν το νέο, δυναμικά εξελισσόμενο περιβάλλον των ψηφιακών Μέσων και του κοινωνικού internet (social web), των συμμετοχικών Μέσων κοινωνικής δικτύωσης και συνεργασίας (blogs, facebook, myspace, wikis, κλπ). Η πρόσβαση και η συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στα κοινωνικά μέσα (social web) και στα κοινωνικά δίκτυα αποτελεί ισχυρό αίτημά τους. Επίσης, θα εξετάσει τη δυνατότητα παρουσίασης της αναπηρίας μέσω των διαφημιστικών μηνυμάτων, καθώς και τις αλλαγές που μπορεί να προκύψουν στην αντίληψη που έχουμε για τα ΑμεΑ από μια τέτοια κίνηση.

Το 4ο Διεθνές Συνέδριο θα ολοκληρώσει τις εργασίες του, όπως και το περσινό Συνέδριο, με ενεργό συμμετοχή των παιδιών με αναπηρία, καθώς τα ίδια τα παιδιά μπορούν καλύτερα από τον καθένα μας να επικοινωνήσουν το μήνυμα που θέλουν μέσα από την καλλιτεχνική τους έκφραση.

Το 4ο Διεθνές Συνέδριο «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ - Από τα παραδοσιακά ΜΜΕ στις διαδικτυακές κοινότητες» θα λάβει χώρα στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, στις 22-23 Ιουνίου και στοχεύει να επικεντρωθεί στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

1. Παρουσίαση της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών «για δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία» - Ισχύον νομικό πλαίσιο για τα Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ

2. Άτομα με Αναπηρία και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

3. Αναπηρία - Υπάρχει χώρος στη διαφήμιση;

4. Άτομα με Αναπηρία από τα παραδοσιακά Μέσα στις δικτυακές κοινότητες

5. Αναπηρία: Παιδιά καινοτομούν και δημιουργούν τα δικά τους Μέσα Επικοινωνίας

Χορηγοί επικοινωνίας των ανωτέρω εκδηλώσεων είναι η ΕΡΤ, το Prisma +, η ΝΕΤ 105,8 και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

*Για το 3ο Διεθνές Συνέδριο "Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ", που διοργανώθηκε από τη ΓΓΕ-ΓΓΕ στις 23-24 Ιουνίου 2008, διαβάστε περισσότερα εδώ.

Πατήστε εδώ για το πρόγραμμα

Πατήστε εδώ για την πρόσκληση

Ηλιαχτίδα

Διαδόχου Παύλου 17, 15452 Ψυχικό Αθήνα
Τηλ.210 6713949
Fax.210 6743033
e-mail: info@iliaktida.gr

Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας αν επιθυμείτε να σας ενημερώνουμε για τις δραστηριότητες ή τα νέα μας

Αναζήτηση

Αναζητήστε ανάμεσα στα κείμενα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας