Ισες ευκαιρίες στα παιδιά με αναπηρίες

Σε ένα πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος της χώρας εδώ και δεκαετίες απαντά το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που καθιστά υποχρεωτική την εκπαίδευση για τα παιδιά με αναπηρία και ισότιμο το απολυτήριο των ειδικών σχολείων με αυτό των γυμνασίων και λυκείων.

"Το νέο νομοσχέδιο", σημείωσε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης κατά την παρουσίαση του στο Ζάππειο, "εκφράζει την πολιτική βούληση για ουσιαστική κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία. Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών στα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Εισάγει τον όρο "Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση", ο οποίος αντικαθιστά τον όρο "Ειδική Αγωγή". Ο νέος όρος συμπεριλαμβάνει όλα τα παιδιά, είτε ασκήσιμα, είτε εκπαιδεύσιμα χωρίς διάκριση και καθιστά προφανές ότι μέσα στις παρεχόμενες υπηρεσίες της παιδείας για τα άτομα με αναπηρία, η ανάπτυξη της προσωπικότητας και των προσωπικών κοινωνικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων τους, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις δυνατότητες τους για σχολική και κοινωνική ενσωμάτωση και συμμετοχή."

Με το νομοσχέδιο αναβαθμίζονται τα Κέντρα Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών, και μετονομάζονται τα ΚΔΑΥ σε ΚΕΔΔΥ. Δηλαδή από Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών σε Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης , Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών.

Ο υπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στο νομοσχέδιο και μεταξύ άλλων τόνισε ότι επιπλέον , το υπουργείο Παιδείας "μέσω του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, προετοιμάζει και παραδίδει μελέτες σε όλες τις νομαρχίες της χώρας, που αφορούν τις προδιαγραφές προσβασιμότητας από μαθητές με αναπηρία όλων των σχολείων γενικής εκπαίδευσης , όλων των βαθμίδων που βρίσκονται σε στάδιο σχεδιασμού ή κατασκευής. Επίσης μέσω του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων το υπουργείο Παιδείας υλοποιεί πρόγραμμα κατασκευής 56 σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων σε όλη την Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 100.440579 ευρώ. Από αυτές τις σχολικές μονάδες οι 12 έχουν ήδη παραδοθεί, οι επόμενες 11 θα παραδοθούν εντός του 2008 και κάποιες στις αρχές του 2009 , ότι 22 βρίσκονται στο στάδιο της μελέτης και οι 11 υπόλοιπες στο στάδιο του προγραμματισμού".

Τέλος υπογραμμίσθηκε ότι " Η ανθρωποκεντρική εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, σηματοδοτεί την οικοδόμηση μιας πιο ανθρώπινης κοινωνίας. Διότι μία κοινωνία που δεν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους με αναπηρία, ανεξάρτητα από τα επιτεύγματα ή το βαθμό οργάνωσης της, είναι η ίδια ανάπηρη."

http://news.ert.gr/c/4/384742.asp

Ηλιαχτίδα

Διαδόχου Παύλου 17, 15452 Ψυχικό Αθήνα
Τηλ.210 6713949
Fax.210 6743033
e-mail: info@iliaktida.gr

Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας αν επιθυμείτε να σας ενημερώνουμε για τις δραστηριότητες ή τα νέα μας

Αναζήτηση

Αναζητήστε ανάμεσα στα κείμενα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας