Χαιρετισμός Άννας Διαμαντοπούλου σε εκδήλωση του Συλλόγου ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ

"Τα άτομα με Σύνδρομο Down μπορούν και πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνία"
Χαιρετισμός Άννας Διαμαντοπούλου σε εκδήλωση του Συλλόγου ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ
21/03/08

Η Άννα Διαμαντοπούλου επ' ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας ημέρας για τα άτομα με Σύνδρομο Down, απεύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση του συλλόγου γονέων και φίλων των ατόμων με Σύνδρομο Down, ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ.

Η Εξέλιξη μιας χώρας κρίνεται πολιτισμικά, οικονομικά και κοινωνικά από το μέλλον που επιφυλάσσει στα άτομα με αναπηρία. Τα άτομα με Σύνδρομο Down μπορούν να ενταχθούν στην κοινωνία, στο εκπαιδευτικό σύστημα και στην εργασία. Είναι μεγάλη η ευθύνη της πολιτείας που πρέπει να δημιουργεί τις δομές και τις προϋποθέσεις για ένταξη των ατόμων με Σύνδρομο Down στην κοινωνία.

Υπάρχουν τρεις μεγάλοι στόχοι στην προγραμματική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα άτομα με αναπηρία που συνοδεύονται από πολιτικές οι οποίοι συνοψίζονται στα εξής :

Πρώτον, απ' τη λογική του Υπουργείου Πρόνοιας και των υπηρεσιών στις Νομαρχίες, προτείνεται σε κάθε πόλη με την ευθύνη του δήμου, η δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου υποστήριξης . Δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης κατά δήμο με συνεργασία όλων των ΜΗΚΥΟ και των εθελοντικών οργανώσεων με πρόγραμμα και διαδικασίες λογοδοσίας.

Στόχος αυτής της νέας προσέγγισης σημαίνει ισχυρός δήμος, κοινωνικό δίκτυο όπου ο εθελοντικός τομέας συνεργάζεται με συγκεκριμένες κοινωνικές δομές και συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Είναι μία τελείως διαφορετική προσέγγιση από ένα απρόσωπο υπουργείο και κάποιες υπηρεσίες της νομαρχίας που ξέρουμε πόσο δύσκολα ανταποκρίνονται στα προβλήματα της κάθε οικογένειας και του κάθε ατόμου.

Δεύτερο μεγάλο θέμα αποτελεί το θέμα της παιδείας. Η προσέγγιση μας είναι νομίζω ανατρεπτική με την πρότασή μας για υποχρεωτική παιδεία των παιδιών με αναπηρία. Σ΄αυτό το πλαίσιο σημαντικό ρόλο μπορεί και πρέπει να παίξει η νέα τεχνολογία. Η τεχνολογία αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων με αναπηρία.

Πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, αναπηρικό κίνημα, σε μία μεταξύ τους εθελοντική δράση που βεβαίως θα ενισχύεται από την πολιτεία, μπορούν να στηρίξουν με την νέα τεχνολογία τα άτομα με αναπηρία και φυσικά τα παιδιά με Σύνδρομο Down. Είναι ήδη πολλά τα παραδείγματα από χώρες όπου έχουν προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Τρίτη μεγάλη ενότητα αποτελεί η νέα κοινωνική συμφωνία. Μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία με τον ελληνικό λαό, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε όλους αυτούς οι οποίοι δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες να ακολουθήσουν τις μεταρρυθμίσεις ή να ακολουθήσουν τις μεγάλες απαιτήσεις που έχουν οι σημερινές κοινωνίες. Άποψη μας είναι ότι δεν δίνουμε γενικώς επιδόματα αλλά κάθε μορφή υποστήριξης συνοδεύεται από μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία ένταξης, εκπαίδευσης, εργασίας.

http://www.diamantopoulou.gr/content/view/955/1/lang,el/

Ηλιαχτίδα

Διαδόχου Παύλου 17, 15452 Ψυχικό Αθήνα
Τηλ.210 6713949
Fax.210 6743033
e-mail: info@iliaktida.gr

Λίστα Ενημέρωσης

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας αν επιθυμείτε να σας ενημερώνουμε για τις δραστηριότητες ή τα νέα μας

Αναζήτηση

Αναζητήστε ανάμεσα στα κείμενα που υπάρχουν στην ιστοσελίδα μας